Web Tasarım Nedir? Faydalı İp Uçları ve İlham Alabileceğiniz Örnekler

Başlatan carlos, Ksm 12, 2022, 06:35 ÖS

« önceki - sonraki »

carlos



Web tasarımı, kısaca dünya çapında online olarak paylaşılabilmesi ve erişilebilmesi için bir web sitesinde yer alan içeriği planlama ve düzenleme sanatıdır.


Wix, yeni zirvelere ulaşması için sektöre güç veren binlerce web sitesi tasarımı uzmanına, meraklısına ve tasarımcıya ev sahipliği yapıyor. Kısacası, bu konuda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz.


Web tasarımı hakkında ihtiyacınız olabilecek ipuçları, farklı fikirler ve çarpıcı örnekler sunduğumuz bu yazımızda aşağıdaki konuları ele alacağız:

01. Web Tasarım Nedir?

Estetik ve fonksiyonel ögelerin bir kombinasyonu olan web sitesi tasarımı, bir sitesinin görünümünü (renkleri, yazı tiplerini, grafikleri vb.) belirleyen bunun yanında sitenin yapısını ve kullanıcı deneyimini şekillendiren bir süreçtir.


Genellikle bu süreç web tasarım istatistiklerinden SEO optimizasyonuna ve UX'e kadar ilgili sektörlerden bilgi ve araçları birleştiren entegre bir süreçtir. Web tasarımcıları da hem performansı optimize edebilen hem de daha büyük sonuçlara odaklanabilen profesyonellerden oluşur.

02. Web tasarımı vs web sayfası geliştirme

Web sitesi tasarımı yolculuğunuzdaki ilk adım, web tasarımı ve web sayfası geliştirme arasındaki farkı netleştirmektir; çünkü birbirleriyle yakından ilişkili oldukları için sıklıkla karıştırılabilir:


Web tasarımı, belirli bir web sitesinin görsel tasarımını ve deneyimsel yönlerini ifade eder.


Web sayfası geliştirme, bir web sitesinin yapısal olarak kurulumu ve bakımını ifade eder ve web sitesinin düzgün çalışmasını sağlayan karmaşık kodlama sistemlerini içerir.


Web sitesi geliştirme için en yaygın biçimde kullanılan yazılım dillerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:


HTML (İngilizcesi Hypertext Markup Language, Türkçede Bağlantılı Metin İşaretleme Dili), web sitelerinin ön ucunu oluşturmada kullanılan bir kodlama dilidir. Bir web sayfasının yapısını içerecek şekilde yazılır ve web tarayıcıları tarafından online ortamda gördüğümüz web siteleri olarak çalıştırılır.


CSS (İngilizcesi Cascading Style Sheets, Türkçede Basamaklı Stil Sayfası), bir web sayfasının görünümüyle ilgili tüm bilgileri içeren bir programlama tasarım dilidir. CSS; düzen, yazı tipleri, dolgu ve daha fazlası dahil olmak üzere bir web sitesinin veya sayfasının stilini ve biçimlendirmesini tasarlamak amacıyla HTML ile birlikte çalışır.


CMS (İngilizcesi Content Management System, Türkçede İçerik Yönetim Sistemi), bir web sitesinin dijital içeriğini yöneten bir bilgisayar yazılım uygulamasıdır. Wix, web sitesi içeriği geliştirmek için kullanıcı dostu bir sistem olarak çalışan bir CMS örneğidir. Bu, kişilerin kod kullanma bilgisi olmadan da web sitesi kurmasına ve güncelleme yapmasına olanak tanır.



03. Web tasarım araçları

Web tasarımcıları, çalışmalarını yapmak ve tasarlamak için kendi özel araç setlerine ihtiyaç duyarlar. Hangi tür araçları kullanacağınızı ve hangi aşamada bunlara ihtiyaç duyacağınızı belirleyen birkaç temel unsur bulunuyor.


İşte dikkate almanız gereken birkaç soru:


Ekibinizin büyüklüğü ne?

Nasıl bir bütçeniz var?

Sitenizin ne tür teknik gereksinimlere ihtiyacı olacak?

Elde etmek istediğiniz genel estetik yaklaşım ne?

Uyarlanabilir bir tasarım mı yoksa duyarlı bir tasarım mı oluşturacaksınız?

Web sitenizin amacı ne?


Bu soruların yanıtları, ne tür bir web site oluşturucuyla veya diğer tasarım yazılımlarıyla çalışmak istediğinizi anlamanıza da yardımcı olacaktır.


Wix gibi web sitesi oluşturucu araçlar işinizi oldukça kolaylaştırır; çünkü kod bilgisi gerektirmez ve her sektöre uygun birçok hazır şablonla donatılmıştır.


Daha deneyimli web tasarımcıları için Editor X; düzenler, etkileşimler, efektler ve özel tasarım varlıklar sunan daha gelişmiş özelliklere sahip ideal bir platformdur.


Figma, Photoshop ve Sketch gibi tasarım yazılımı araçları; şema tasarımları, kişiselleştirilmiş özellikler ve tasarım ögeleri oluşturmak için kullanılabilir. Ancak, bu araçlardaki en büyük fark, tüm ögelerin koda dönüştürülmesi gerekliliğidir. Bu araçlar, web geliştiricilerine görev devretme özellikleri gibi yaratıcı esneklik ve iş birliğine dayalı seçenekler sunarken, daha fazla zaman, bilgi ve kaynak da gerektirebilir.


Farklı web tasarım araçlarıyla deneyim kazandıkça, hangisinin size ve işletme ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu keşfedebilirsiniz.


04. Tasarım ilkeleri

Web tasarım nasıl yapılır diye merak ediyorsanız yapmanız gereken ilk şey iyi web tasarımının ne olduğunu ve nasıl elde edileceğini bilmektir.


Picasso'nun da dediği gibi; "bir profesyonel gibi kuralları öğren ki onları bir sanatçı gibi çiğneyebil." Web site tasarımının hedeflerini anladıktan ve her türlü web sitesi ögesiyle çalışmada daha rahat hale geldikten sonra, yaklaşımınızı daha yaratıcı bir dokunuşla şekillendirebilirsiniz.


Tasarım ilkelerini şu başlıklar altında keşfedelim:


Denge

Kontrast

Vurgu

Hareket

Ritim

Hiyerarşi

Beyaz Alan

Bütünsellik